Päihteiden käyttö on merkittävä tekijä sairauspoissaolojen taustalla Suomessa. Vaikka tarkkoja tilastoja on haastavaa löytää, on arvioitu, että huomattava osa poissaoloista liittyy päihteisiin. Esimerkiksi runsas alkoholinkäyttö lisää sairauspoissaoloja ja kasvattaa työkyvyttömyyseläkkeen sekä työttömyyden riskiä.
Vuonna 2023 työterveyshuollossa kirjattiin noin 1,8 miljoonaa työkyvyttömyysjaksoa yhteensä 674 000 henkilölle. Eniten työkyvyttömyyspäiviä aiheuttivat akuutit ylähengitystieinfektiot, masennus, ahdistuneisuushäiriöt sekä selkäsäryt (THL). Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry arvioi raportissaan “Numerot puhuvat”, että sairauspoissaolot vähenisivät 3,3 % vuodessa, jos alkoholin kulutus vähenisi. Tämä antaa viitteitä siitä, että jo pelkästään alkoholin käytöllä, puhumattakaan kaikista muista päihteistä, on huomattava vaikutus sairauspoissaoloihin.
Kunta- ja hyvinvointialuevaalien lähestyessä on tärkeää nostaa esille päihdetyön merkitys. Niin meillä Suverassa kuin muissakin päihdepalveluja tarjoavissa yrityksissä on havaittu, että budjettikurin alla useat hyvinvointialueet ovat tinkineet esimerkiksi laitosmuotoisten päihdepalvelujen hankkimisesta merkittävästi. Hyvinvointialueet pyrkivät ohjaamaan asiakkaita enenevissä määrin avohoidon pariin. – Valitettavasti päihdeongelman ollessa vakava, eivät avopalvelut ole toipumisen kannalta ensi- eikä ensisijainenkaan palvelu. Käytännössä päihdekuntoutuksiin pääsyn väheneminen näkyy enenevissä määrin toistuvina vieroitushoitojaksoina, toteaa Suveran palvelupäällikkö Anni Ervasti (Turun Sanomat 30.10.2024). Tällöin riippuvuudesta irtautuminen alkaa käytännössä aina alusta, ja se aiheuttaa merkittäviä ongelmia niin asiakkaalle kuin yhteiskunnallekin.